Ga naar de inhoud

Op 7 november 2024 vindt de derde editie van ‘Het Twentse Kennis en Inspiratie Event voor de Sport’ plaats in het Asito Stadion, Almelo. Dit event is een netwerk- en kennisbijeenkomst voor Twentse bestuursleden, commissieleden en overige kader van sportverenigingen.

Nu aanmelden!

Het Twentse Kennis en Inspiratie Event voor de Sport 2024

Keynote Spreker Edwald Oude Huikink, een inspirerende spreker die zijn levenslust en passie voor motorsport ondanks een dwarslaesie nooit heeft verloren. Tijdens het aankomende event deel hij zijn bijzondere verhaal over hoe racen hem opnieuw betekenis heeft gegeven, zijn veerkracht heeft versterkt en zijn grenzen heeft verlegd. Edwald laat zien dat zelfs de grootste obstakels niet in de weg hoeven te staan van je dromen. Zijn ervaringen en vastberadenheid zullen je gegarandeerd motiveren en inspireren. Mis deze kans niet om van dichtbij te horen hoe hij het onmogelijke mogelijk maakt.

Laat je verder inspireren door onze sprekers die hun kennis gaan delen over evenementen, duurzaamheid, financiën, inclusie en diversiteit, talentontwikkeling/vaardig in bewegen, een sociaal veilig sportklimaat, wet- en regelgeving, communicatie rondom leden en vrijwilligers, clubkadercoach en een gezondere sportomgeving.

Programma

  • Inloop + diner

    18:00 - 19:00
  • Plenaire opening Daniëlle Steffens en Alex van de Vosse

    19:00 - 19:05
  • Keynote Spreker Edwald Oude Huikink

    19:05 - 19:35
  • Twee inspirerende sessies

    19:45 - 21:30
  • Plenaire afsluiting Daniëlle Steffens

    21:35 - 21:45
  • Netwerkborrel

    21:45 - 22:30

Sessies

  • Inclusie en diversiteit

    • Houda Loukili
      • Ronde 1
      • Ronde 2

      Houda Loukili, voormalig Nederlands kickbokskampioen en een inspirerende spreker en motivator, brengt haar krachtige en motiverende verhaal naar het Twentse Kennis en Inspiratie Event voor de Sport. Tijdens deze sessie deelt Houda haar persoonlijke ervaringen met veerkracht, doorzettingsvermogen en het belang van inclusie en diversiteit binnen de sport.

      Als JOGG-ambassadeur is Houda ook een groot voorstander van onder andere een gezonde sportomgeving. Net als JOGG zet zij zich in voor het creëren van veilige, gezonde sportplekken waar iedereen zich welkom voelt. Met haar kenmerkende energie en enthousiasme laat Houda zien hoe een open, inclusieve mindset ons als individuen en als samenleving vooruithelpt.

      In Twente werken 11 JOGG-gemeentes samen onder de coördinatie van een JOGG-regiocoördinator en Teamfit-coaches Désirée Holstege en Ellen Luttikhuis. Deze Teamfit-coaches helpen sportlocaties en andere plekken gezonder te maken. Samen zorgen ze ervoor dat sportlocaties en omgevingen bijdragen aan een gezond en veilig sportklimaat. Houda’s sessie is een unieke kans om te leren hoe we door inclusiviteit en diversiteit de sportwereld – en onze omgeving – nog beter en toegankelijker kunnen maken.

  • Clubkadercoach

    • Danny Meuken
      • Ronde 1
      • Ronde 2

      Meer trainers en meer leden, welke club wil dat nu niet? En zeker als dat op een relatief eenvoudige manier gerealiseerd kan worden, namelijk door de inzet van een clubkadercoach op je club. In deze sessie ga je, onder leiding van Danny Meuken, die mede aan de basis heeft gestaan van de clubkadercoach en de opleiding voor clubkadercoach verzorgd, dieper in op de vraag: wat kan een clubkadercoach voor jouw vereniging betekenen?

      Danny neemt jullie mee in onderwerpen als: wat is nu een clubkadercoach, waarvoor is de clubkadercoach een oplossing voor en hoe zorgt clubkadercoach voor meer trainers en meer leden? En natuurlijk, als iedereen zegt: ‘Jaaah, wij willen ook een clubkadercoach’, hoe kun je dan in aanmerking komen voor een clubkadercoach?

      De sessie is vermakelijk en interactief, en je gaat in gesprek met andere bestuurders over de kwaliteit van je trainers, coaches, begeleiders en waarom je dit tot topprioriteit van je vereniging moet maken.

  • Wet- en regelgeving

    • Mariëlle van den Breemen | Integriteit in het voetbal
      • Ronde 1
      • Ronde 2

      Tijdens het aankomende TK&IE event zal Mariëlle van den Breemen, Integriteitsmanager bij de KNVB, een essentiële sessie leiden over integriteit in het voetbal. In haar rol houdt zij zich bezig met onder andere matchfixing, gokken, ondermijning en financiële integriteit. De focus in deze sessie zal liggen op ondermijning.

      In deze presentatie deelt Mariëlle waardevolle inzichten in de uitdagingen waar het Nederlandse voetbal mee te maken heeft en de maatregelen die worden genomen om deze aan te pakken. Ze zal haar expertise inzetten om te laten zien hoe we samen kunnen werken aan een eerlijker, transparanter en toekomstbestendig voetbal.

      Waarom deelnemen? Deze sessie biedt een unieke kans om te leren van een expert, belangrijke kennis op te doen en te ontdekken hoe je zelf kunt bijdragen aan de bescherming en integriteit van onze sport. Mis deze kans niet om te horen hoe we de toekomst van het voetbal veiligstellen.

  • Talentontwikkeling / Vaardig in bewegen

    • Ilona Loohuis
      • Ronde 1

      Sinds 2009 heeft Ilona, founder van het Twents Regioteam (talentontwikkelingsprogramma voor vrouwelijke voetballers), zich met toewijding ingezet voor talentontwikkeling in de sport, met als doel jonge sporters te ondersteunen in het optimaal benutten van hun potentieel. Door de jaren heen heb ze waardevolle ervaring opgedaan in het identificeren en begeleiden van talentvolle sporters en is ze ervan overtuigd dat dit proces niet alleen bijdraagt aan individuele groei, maar ook aan het succes en de duurzaamheid van sportverenigingen.

      Nu is ze er klaar voor om deze kennis en ervaring te delen met andere verenigingen. Tijdens de presentatie zal Ilona ingaan op de essentiële stappen voor een effectief talentontwikkelingsprogramma, waarbij samenwerken centraal staat.

      Door een strategische aanpak te hanteren en te investeren in talentontwikkeling, kunnen verenigingen niet alleen bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van sporters, maar ook aan de groei en bloei van hun eigen organisatie.

    • Justin Veldhuis
      • Ronde 2

      Justin Veldhuis, onder andere verenigingsmanager bij basketbalvereniging Uitsmijters in Almelo. Hij is afgestudeerd sportkundige en heeft 19 jaar ervaring als trainer-coach in basketbal in Tubbergen, Apeldoorn en sinds 5 jaar in Almelo. Justin is actief (geweest) met de jongste jeugd van 4 jaar tot en met de senioren op eredivisie niveau. Tegenwoordig is hij verantwoordelijk voor de jeugdafdeling binnen basketbalvereniging Uitsmijters, waar ze in drie seizoenen exponentieel zijn gegroeid met meer dan tien jeugdteams en een bijbehorend technisch kader.

      Basketbalvereniging Uitsmijters in Almelo wil het voor iedereen mogelijk maken om te basketballen. Dit doen ze binnen de vereniging, maar niet op de traditionele manier. Zo werken ze bij de jeugd met dynamische trainingsgroepen en variërende teamsamenstellingen bij elke wedstrijd. De structuur van de vereniging is ingericht op basis van een Technisch Manager, ondersteund door coördinatoren met hun eigen verantwoordelijkheden. Hierdoor ontstaat er een sterke samenwerking, afstemming en samenhang door de hele jeugdopleiding. Deze manier van werken draagt bij aan een passende instroom van nieuwe leden en doorstroom van huidige leden. Eén van de modellen die hiervoor gebruikt wordt, is het Pedagogisch Sportkompas. Benieuwd hoe basketbalvereniging Uitsmijters inzet op talentontwikkeling? Bezoek de sessie van talentontwikkeling/vaardig in bewegen.

  • Evenementen

    • Hans Kloosterman | (Top)sportevenementen en sportverenigingen: een sterke 2-eenheid
      • Ronde 1
      • Ronde 2

      Een topsportevenement kun je niet organiseren zonder de inzet van vele vrijwilligers, die vaak verbonden zijn aan sportverenigingen waarmee wordt samengewerkt. Andersom kunnen evenementen een geweldige impuls geven aan verenigingen: als uithangbord, als verbindend element of om nieuwe leden en/of vrijwilligers te werven.

      Hans Kloosterman is al meer dan 10 jaar Meeting Director van de FBK Games en eindverantwoordelijk voor de organisatie. Hij werkt daarin nauw samen met diverse verenigingen en meer dan 400 vrijwilligers. In zijn interactieve sessie zal hij ingaan op unieke verbindingen tussen evenementen en verenigingen. Met praktijkvoorbeelden en recent vrijwilligersonderzoek geeft hij handvatten voor verenigingen.

  • Financiën

    • Paul Baans | Financiën op de club
      • Ronde 1

      Paul Baans, verenigingsconsulent financiën, komt op 7 november naar het Twentse Kennis en Inspiratie Event voor de Sport om tips en trucs te geven over de financiën van sportverenigingen. Geen sluitende begroting door gestegen kosten, geen goed inzicht in de financiële positie van de vereniging of onzekerheid over toekomstige uitgeven – veel verenigingen hebben helaas te maken met financiële vraagstukken.

      Ben jij nieuwsgierig hoe je grip krijgt op je financiën? Wil je geïnspireerd worden door praktijkvoorbeelden én inzicht krijgen in de ondersteuningsmogelijkheden voor jouw vereniging? Meld je dan aan voor de sessie ‘Financiën op de club’!

    • Peter van Baak | Meer inkomsten genereren uit sponsoring
      • Ronde 2

      In deze workshop leer je hoe sponsoring werkt en krijg je tips en trucs die het leven van een sponsorcommissie makkelijker maken. Sponsoring is van oudsher een van de belangrijkste inkomstenbronnen van sportverenigingen. Bij veel verenigingen hebben de sponsorcommissies het moeilijk. Bezuinigingen door gemeenten, dalende kantineopbrengsten en stijgende kosten dwingen alle verenigingen om sponsoring serieus te nemen en een andere benadering te kiezen. Maar hoe pak je dat aan? Volg dan deze workshop!

      Er wordt ingegaan op de volgende belangrijke zaken: hoe zorg je dat je bedrijven voor sponsoring van jouw vereniging weet te interesseren, hoe bedien je bestaande sponsors beter, en op welke manier zijn andere clubs succesvol?

  • Duurzaamheid

    • Joost ten Bulte
      • Ronde 1
      • Ronde 2

      Door duurzame energiemaatregelen te realiseren kan een club veel geld besparen. Hierdoor blijft er meer geld over voor leuke clubactiviteiten. Waar let je op bij het beoordelen van offertes? Weet je welke innovaties er zijn? Joost, initiator achter Sportenergie, neemt je in deze sessie mee over quickwins, maatregelen en subsidiemogelijkheden om duurzaamheid in te zetten als middel voor je clubdoelstellingen. Uiteraard is er volop aandacht voor financiering van deze maatregelen, innovaties en tips & tricks. Tijdens de inspiratiesessie zal ook een good practice, verzorgd door een Twentse Club, aan de orde komen.

      Zo houdt een sportclub meer geld over voor meer leden, meer vrijwilligers en meer activiteiten. Samen voor een duurzame club!

  • Gezondere sportomgeving

    • Maud Lucas & Floor Boogerd
      • Ronde 1
      • Ronde 2

      Maud Lucas en Floor Boogerd zijn preventiewerkers bij Tactus Verslavingszorg. Als preventiewerker ligt de focus op het voorkomen van verslavingsproblematiek en het motiveren van mensen om aan de slag te gaan met risicogedrag of verslavingsgedrag. Tijdens de sessies gaan zij in op het thema ‘alcohol en sport’. Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn: de werking van alcohol, de link tussen alcohol en sport, de voorbeeldfunctie, tips om aan de slag te gaan met het alcoholbeleid in sportkantines en het aanbod van Tactus.

  • Sociaal veilig sportklimaat

    • Alexander Enzerink
      • Ronde 1
      • Ronde 2

      Wat doe je als bestuurder als er iets binnen je vereniging gebeurt? Filmen in de kleedkamer, pesten, matchfixing, grensoverschrijdend gedrag? Of als trainer, wat doe je als je te maken krijgt met ‘mondige’ ouders of kinderen?

      Iedereen moet zich veilig kunnen voelen binnen jullie club! Als bestuur of vertrouwenscontactpersoon kun je hier iets aan doen. Alexander, sportregisseur SVS bij Sportaal, neemt je mee in de aanpak van de Gemeente Enschede. De 4 V’s voor Sociaal Veilig Sportklimaat bieden een stevig fundament: clubs die aan de 4 V’s voldoen, dragen bij aan een Sociaal Veilig Sportklimaat. Wil jij ook aan slag met het SVS? Dan ziet Alexander je graag op 7 november in zijn inspiratiesessie. Daar zal hij samen met een Enschedese vereniging ervaringen en goede ideeën delen.

  • Communicatie rondom leden en vrijwilligers

    • Martijn van der Lee
      • Ronde 1
      • Ronde 2

      Wil je jouw vereniging sterker positioneren en aantrekkelijker maken voor zowel huidige als nieuwe leden, vrijwilligers en sponsoren? In deze sessie laat Martijn van der Lee van Sport2Inspire je zien hoe je de identiteit van je vereniging kunt definiëren en welke boodschap je gaat uitdragen. Je gaat aan de slag met concrete voorbeelden en good practices voor gestructureerde en effectieve communicatie.

      Ontdek hoe je beter kunt communiceren met (potentiële) leden, vrijwilligers en sponsoren, en hoe je jouw vereniging met herkenbare waarden krachtig in de markt kunt zetten.

Ben jij ook aanwezig?

Meld je dan nu aan! Het belooft een avond vol inspiratie, kennisdeling en energie te worden.

Stap 1 van 2

Onze partners

Het Twentse Kennis en Inspiratie Event voor de Sport 2024 wordt mede mogelijk gemaakt door: