Ga naar de inhoud

Meld je nu aan!

Op 7 november 2023 vindt de tweede editie van ‘Het Twentse Kennis en Inspiratie Event voor de Sport’ plaats in De Grolsch Veste, Enschede. Een uniek event met avondvullend programma voor de ontwikkeling van jullie sportvereniging! Het is een gratis netwerk- en kennisbijeenkomst voor alle bestuursleden, commissieleden en overige kader van sportverenigingen. Tussen 18:00 uur en 22:30 uur kun je een uitgebreid en inspirerend programma verwachten met informatie over de laatste ontwikkelingen op het gebied van gezonde sportomgeving, vrijwilligersmanagement, bestuurders met impact en sociaal veilig sportklimaat. Naast de plenaire opening en afsluiting door Arjan te Lintelo en Keynote Spreker Carlos Platier Luna zijn er korte inspiratiesessies rondom 11 thema’s:

Wout Brama & Maud Roetgering | ‘Voetbal is voor iedereen’

Wout Brama en Maud Roetgering zullen een toelichting geven over hun pas verschenen kinderboek ‘Wout en Maud en het geheim van de trainer’. Maar vooral ingaan op het thema homo-acceptatie in de voetballerij dat subtiel verwerkt is in het boek. Wout en Maud zullen dit o.a. doen via het delen van ervaringen uit hun eigen carrière.

Erik Beuker | Hoe zorg je als bestuur(der) voor een sociaal veilige sportomgeving?

De sportvereniging is bij uitstek de plek om veilig en met plezier te kunnen sporten. En iedereen is het erover eens dat grensoverschrijdend gedrag daar niet thuishoort! Hoe zorg jij ervoor dat jouw sportvereniging een veilige, betrouwbare en plezierige vereniging is? Als projectleider Sociale Veiligheid Sportaanbieders NOC*NSF zoomt Erik Beuker hier dieper op in. Met een interactieve presentatie worden ervaringen, inzichten, adviezen en handvaten gedeeld. Er wordt getoond hoe positieve aandacht voor het onderwerp zal bijdragen aan het voorkomen van onveilige situaties.

Paul Baans | Verschillende mogelijkheden om een financieel gezonde vereniging te zijn!

Weggevallen inkomsten door corona, gestegen kosten door inflatie, stijgende energielasten, veranderende wet- en regelgeving, minder leden en vrijwilligers. Sportverenigingen hebben de afgelopen jaren veel financiële uitdagingen gehad. Hoe krijg je grip op je financiën in een veranderende wereld? In deze workshop kijken we naar de mogelijkheden om een financieel gezonde vereniging te zijn!

Maarten Vruggink & Michel van Ginkel | Ontwikkelen in je rol als bestuurder en meer impact maken

Wie wil er nou niet ‘meer besturen in minder tijd’? Hoe kun jij je ontwikkelen in je rol als bestuurder en meer impact maken? En welke ondersteuning kun je daarbij krijgen en kan dit vergoed worden vanuit het Sportakkoord? Michel en Maarten nemen je in deze sessie mee in de visie van de KNVB op clubontwikkeling en met name bestuurdersontwikkeling. Vanuit zijn rol als bestuurdersontwikkelaar vertelt Michel meer over deze visie en waarom ook bestuurders van andere sportverenigingen hier baat bij kunnen hebben. Als verenigingsadviseur van de KNVB heeft Maarten zijn netwerk in de regio en vertelt hij over de mogelijkheden en de ambitie om sportbreed invloed uit te kunnen oefenen op de ontwikkeling van verenigingsbestuurders. 

Job van Eunen | Vrijwilligers binnen ‘de gelukkig vereniging’

Moeite om de goede mensen te behouden? Gedragen leden zich als consument en zijn ze maar weinig betrokken om vrijwilligerstaken te doen? Het kan totaal anders! Met deze inspiratiesessie laat Job van Eunen (Socratio) op verrassende en enigszins chaotische wijze zien hoe jouw vereniging een gelukkige toekomst tegemoet gaat. Een toekomst waar leden zich gedragen als eigenaar van de vereniging. 

Bert van Klaveren | Omgaan met lastgevend gedrag bij het sporten

Heb jij wel eens dat een sporter niet oplet bij je uitleg of erger nog er doorheen zit te praten? Of zitten ze aan elkaar waardoor er onrust ontstaat ten koste van anderen en de training? Misschien ervaar je ander gedrag in je groep waar jij en of de deelnemers last van hebben en zoek je naar antwoorden? In deze workshop wordt de eerste stap gezet om meer gewenst gedrag te hebben tijdens je training of coaching! 

Joost ten Bulte | Duurzaamheid inzetten als middel voor je clubdoelstellingen

Door duurzame energiemaatregelen te realiseren kan een club veel geld besparen. Hierdoor blijft er meer geld over voor clubdoelstellingen. Joost neemt je in deze sessie mee over quickwins, maatregelen en subsidiemogelijkheden om duurzaamheid in te zetten als middel voor je clubdoelstellingen. Uiteraard is er volop aandacht voor tips&trics en een praktijkvoorbeeld. 

Sportclubs houden hierdoor meer geld over voor meer leden, meer vrijwilligers, meer activiteiten. Samen voor een duurzame club! 

Kira Schorn | Jouw club toekomstbestendig maken!

Rabobank gelooft in de kracht van clubs, stichtingen en verenigingen en helpt met het waarmaken van hun ambities. Zo geven we als coöperatieve bank ieder jaar een deel van ons resultaat terug aan verenigingen. Daarnaast zetten we onze kennis en ons netwerk in om clubs toekomstbestendiger te maken. Dit doen we met onze partners NOC*NSF, LKCA, Kunstbende, verschillende sportbonden en maatschappelijke partners. Hiervoor hebben we twee grote acties opgetuigd: Rabo Club Support Stemcampagne en Rabo Club Support Ondersteuning. Kira zal je als trajectbegeleider meenemen in de aanpak van de begeleiding en samen met een good practice club infomeren over het proces. Ook krijg je in de sessie de mogelijkheid om een aanvraag te doen voor jouw uitdaging.

Jeroen Geerink | Betere sporters door veelzijdiger bewegen bij jouw vereniging, kan dat echt?

Het lijkt te mooi om waar te zijn: veelzijdiger bewegen en daardoor juist beter worden in de sport. Dat kan, en ook nog gebaseerd op wetenschappelijke kennis. Veelzijdiger bewegen levert bovendien minder blessures op én (het belangrijkst) meer plezier. Het Athletic Skills Model (ASM) biedt vele mogelijkheden en voordelen, maar je moet het wel aandurven om buiten de kaders van jouw sport te gaan denken. En handig om te weten, je hoeft er geen dure accommodatie voor te bouwen. Na het volgen van deze workshop ben je geïnspireerd middels lokale voorbeelden en kennis om veelzijdig bewegen ook bij jouw vereniging te implementeren. Jeroen Geerink, specialist vaardig in bewegen van Sportaal neemt je mee. Denk jij mee buiten de gebaande paden?

Nico van der Lely & Désirée Holstege | Een gezondere sportomgeving realiseren doe je met kleine stappen.

In de NOC*NSF workshop geeft Désirée Holstege inzicht in waarom het thema Gezondere Sportomgeving interessant én relevant is voor een sportvereniging. Nico van der Lely zoomt hierbij in op het thema Alcohol met pakkende praktijkvoorbeelden. Deze workshop geeft informatie en inspiratie hoe je binnen jouw vereniging met kleine stappen een gezondere sportomgeving kan realiseren. 

Bernd Bove | Duik mee in de wereld van ouderensport

Als de Walking Football trainer staat Bernd wekelijks op het veld met ouderen. Zij genieten op latere leeftijd nog altijd van het voetbalspelletje. Ouderen, senioren, 55-plussers. Hoe je ze ook noemen wilt, deze groep is groeiende en daarmee een interessante (nieuwe) doelgroep voor verenigingen. Daarom neem Bernd jullie graag mee in de wereld van ouderensport. 

Diner en plenaire opening

We starten de avond met belegde broodjes van de welbekende Broodbode en een heerlijke soep van de dag. Hierna volgt de plenaire opening door onze dagvoorzitter Arjan te Lintelo.

Keynote Spreker

Carlos Platier Luna – voormalig top judoka, winnaar Expeditie Robinson 2017, presentator – vertelt hoe hij zijn kennis en ervaring aan de hand van verschillende waarden deelt met zijn leerlingen die hij lesgeeft als sportdocent.

Plenaire afsluiting en netwerkborrel

Na de plenaire afsluiting door Arjan te Lintelo volgt er een netwerkborrel. Dit is een ideale gelegenheid om te netwerken en in contact te komen met gelijkgestemden.